Universums enklast gryta

En dag under årets medeltidsvecka spatserade jag, Bella och Sammy runt på Visbys gator i jakt på mat. Vi hamnde, som en bör, på Kapitelhusgården och där bestälde jag och Bella "vegetarisk gryta", och jag blev rätt så salig över hur fantstiskt gott det var. Kanske hade det med miljön att göra, träskålarna vi åt ur, lukterna från elden och smederna, eller bara det faktum att vi befann oss där jag trivs som bäst. Jag har i varje fall sedan dess försökt mig på att göra en sådan där gryta, och nu har jag lyckats med något jag tycker att det är så pass gott att det är värt att dela med sig av! Den är förjävla enkel.
 
 
Det här blir kanske 4-6 portioner, beroende på hur hungrig man är och hur man gör med eventuella tillbehör.
 
Du behöver:
två gula lökar
minst fyra vitlöksklyftor
Två, tre sallandslökar
1,5 liter vatten
tre grönsaksbuljongtärningar, viktigt att det är god buljong! Annars blir allt äckligt.
5 dl matvete (eller havre, men det är inte lika gott tycker jag)
Gröna bönor, valfri mängd.
 
Börjad med att koka upp vattnet, i med buljongen och veten. Grovhacka alla sorters lök, och stek dem på svag värme i typ en kvart. Tina bönorna om du som jag köper frysta. Sen häver man i alla grönsaker i grytan med vete, låter det småkoka en liten stund, sen är det klart. Så löjligt lätt med förvånande gott! 
 
Som tillbehör kan man ta lite vad som. Igår stekte jag champinjoner med olivolja, limejuice, salt, basilika, vitlök och superlite rökessens, och det blev så gott att en ville gråta en skvätt. Stekte också kyckling med vitlök och timjan, och de blev också gott hälsade de som åt den. Bröd med färskost funkar rikigt bra det med!
Ätbart | | Kommentera |

You come down like early rain

En halvseg söndag kan man ägna åt att sitta på sovrumsgolvet och tälja ett örhänge, mest bara för att man tydligen inte får tälja örhängen sittandes i sängen. Orimligt. Förutom att sprida träspån över hela min horisontala garderob har jag också påbörjat mitt bidrag till Novembers Monthly Makers, som jag hoppas kunna göra klart imorron. Jag har också lyssnat på samma låt cirka fyrtio gånger, för jag har för tillfället så väldigt, väldigt svårt att hitta musik jag verkligen vill lyssna på, vilket är skapligt jävla frustrerande. All metal låter för klen och smörig, och all annan musik är för glad, eller för seg, eller inte tillräckligt folkmusikinspirerad. Så kan det vara ibland. Sen har jag också varit på födelsedagskalas och ätit mig mätt på fika. Vaknat och känt mig trött, bakis och förkyld, och de känslorna har inte riktigt släppt än. Märkligt, eftersom att jag gått och blivit en högst ofrivillig visstidsnykterist. Jag har också köpt en sjöjungfruglittrig tröja (som eventuellt kan ha hängt på julavdelningen, men det är inte relevant) och planerat tyginköp som ska göras i morgon. Jag har också legat och läst en bok om ved. Kan rekommenderas.
 
Örhänget blev i alla fall rätt bra (ser ni väl..). Tänkte att jag skulle töja upp hålet lite mer så det blir någon centimeter eller så, och då behövs det ju lite smycken. Vet dock inte riktigt hur man bäst ska behandla trät, så jag oljade in det med olivolja och sedan hade jag på bivax. Tänker att det mesta lär väl funka så länga man ser till att göra rent det ordenligt då och då. 
 
Hoppas ni får en fin vecka. Nu ska jag dricka te och fundera på varför det känns lite dystert. 
Allmänt, Nutida hantverk | | 2 kommentarer |

Se på fan!

Sådärja, nu är den andra cowlen (hur en nu kan tänkas böja det ordet?) klar! Jag måste dock försöka blocka den, för just nu är den rätt skev och ojämn. Men jag är över lag nöjd, och den känns förjävla varm och mysig! Dessutom är färgen den allra bästa som finns.

Nutida hantverk | | En kommentar |
Upp