Spinnande.

I fredags stack det upp ett rött paket ur brevlådan, som till min stora glädje innehöll ull och en slända! Jag har hela veckan haft ett enormt sug efter att testa att spinna garn, så i onsdag beställde jag ett prova på-paket från Gammeldags. Helgen har därför ägnats åt att försöka lära mig hur sjuttom får den där fantastiska ullen att förvandlas till garn. Och jag tycker det går riktigt bra, för att vara nybörjare.
 
Magi!
 
Ett ganska fluffigt, entrådigt garn. Funderar på att spinna massor, färga det med lökskal och sedan nålbinda en tubhalsduk. Tror det blir fantastiskt mysigt, och börjar jag nu borde den vara klar inför nästa vinter! Det blir rätt oregelbundet, men tänker att det är fint!
 
Sedan testade jag att göra ett tvåtrådigt garn, och jag är fasligt nöjd! 
 
Jag älskar verkligen att testa nya tekniken. Att börja med noll kunskap,och sen lära sig mer och mer under tiden som går. Det är lite som pussla, först förstår man ingenting och alla termer ser mest ut som en obegripligt massa, men efter lite läsande, frågande och kikande på youtube inser man plötlsigt att "fixera tvisten" är en helt begriplig mening! Jag vill varmt rekommendera Facebookgruppen Spinnare, där finns det en massa kunskap och vänliga människor! 
 
Min farmor var här igår för att lämna lite stickor hon inte använder längre. De kom i ett fantstiskt fin fodral, gjort av min pappas farmor, och hon hade troligtvis använt några av stickorna också. Fint när skapande kan gå i arv! Jag visade farmor lite av vad jag gjort på sista tiden, och varje gång hon frågade "Hur har du lärt dig detta?" fick jag skrattades svara "Internet". Det gör mig så glad! Även om det är himla fint att få lära sig av någon brevid en så är det så fantastiskt att det så snabbt går att få tag på enorma mängder kunskap. Jag <3 internet.
 
Nu ska jag försöka spinna garn så tunt att det går att väva band med, håll tummarna för att det inte går av stupikvarten! 
Dåtida hantverk, Nutida hantverk | | 3 kommentarer |

Ett stickförsök

Att ligga i sängen hela dagarna med hantverk, godis och poddar kanske låter som ett fint tidsfördriv, men anledningen till att jag gjort det är för att jag haft feber och varit allmänt superfökyld. Värdelöst! 
 
Men jag har kunnat tagit mig an min största fiende när det gäller slöjd, nämligen stickning. Jag vet inte rikitgt varför jag inte tycker om det, men troligtvis har det att göra med att jag kopplar stickning till krångliga spetssjalar i pastellfärger för tunna för att göra nytta , skeva skolslöjdsstickade akrylgarns-sockor och stickbeskrivningar så förrvirande att jag ger upp efter halva titeln. Dessutom är mitt slöjdintresse tätt sammankoplat med mitt intresse för historia, och där passar inte riktigt stickning in. Men för ett par dagar sedan snubblade jag över en beskrivning till hur man kunde sticka ett par superenkla tofflor, och de känndes som en rätt bra start. Så igår när jag låg i sängen och tyckte synd om mig själv köpte mina familj stickor och garn till mig, och nu har jag producerat två tofflor. En för liten, och en för stor. 
 
Här kan man hitta bilder och beskrivning!
 
 
 
Först stickad jag den till höger på bilden. men jag insåg efter att tag att mitt garn var för tunt, vilket gjorde att det hela blev för litet och rätt skeft. Tofflan ska egentligen täcka rätt mycket mer av foten.
 
Så när jag skule göra ett nytt försök la jag till rätt många maskor. För många. Som tur var kunde jag rädda det hela genom att sy ihop ovansidan, och trä i ett band runt ankeln, så nu sitter den faktiskt riktigt bra. Så planen är att sticka en till för stor, så jag har ett par. Och när jag beger mig iväg för att köpa ett pasande band så ska jag nog köpa lite ullgarn för att kunna göra ett tredje försök.
 
 
 
Jag använde stickor i storlek 6 och Järbos garn Soft Cotton, färg 8859.
Nutida hantverk | | 2 kommentarer |

Mitt egna hörn.

Sak som gör mig fasligt lycklig just nu:

Detta kaos innehöll en stor del av mitt skaparförråd. I denna röra fans det en salig blandning av läder, tyg, paljetter, fimolera, lim, band, lintråd, bivax och trettioåtta tusen andra saker. Allt nedslängt i lådor staplade på varandra, helt hopplöst när man behöver det som var underst, och ordningen höll sällan mer än ett par dagar. 

Men efter en sväng till Ikea och lite för många timmar ägnade åt att skruva ser nu detta hörn ut så här:


Ljuvligt! Jag har en helt egen byrå att fylla med mina saker! Skaparlusten steg i taket nu när jag insåg att jag inte kommer behöva ägna en på tok för lång tid åt letande inför varje ny idé. Nu ska jag bara få resten av huset såhär välstädat...| | Kommentera |
Upp