Bockstenskjortel.

Nu är den färdig minsan! Så här god marginal har jag nog aldrig haft inför medeltidsveckan, och det känns fantastiskt skönt, speciellt med tanken på mängden projekt som står kvar på listan. Kjorteln är baserad på den som Bockstansamannen hade, men jag har ändra ärmkilarna lite, och också måtten/proportionerna. Här kan man kika på hur den såg ut. 
 
Kjorteln är sydd i tuskaft från Medeltidsmode, färgen heter Valnötsbladsbrun. Jag har sytt för hand med halvblekt lintråd, som jag vaxar med bivax. Tyvärr blev det inga närbilder då kameran började strula, men jag fick till ett par i alla fall.
 
 
 
 
Tanken är att den här kjorteln ska utgöra basen i en mansdräkt som ska funka för första halvan av 1300-talet. Näst på tur står ett par ljusgula hosor, och om det finns tid ska jag också göra någon slags hätta. Tror det kan bli superbra! Håller även på med en särk att ha under, men den får ni nog se i filmformat. 

Gör ditt eget björklövs-schampo

Att fixa sitt egna schampo är bra mycket lättare en vad man kan tro, och det enda som behövs är vatten, björklöv, en flaska och någon typ av sil. Björklöv innehåller nämligen saponiner, ett rengörande ämne som också finns bland annat i tvättnötter. Dock är det som högst saponinhalt i löver tidigt på året, så vill en få ett bra schampo ska man använda löv plockade innan midsommar. Men som tur är funkar det också med torkade löv! Schampot blir milt, rent och luktar lite som en skolavsluting. Billigt med dessutom. Vad mer kan behövas? 
 
Börjad med att plocka 1-2 nävar löv, riv eller klipp dem i mindre bitar och lägg dem i en flaska. Använder du torkade löv kan du ta ca 3 msk. Fyll sedan på med ca 5 dl kallvatten.
 
Låt sedan flaska stå i mins en halvtimme. Sen tar du och skakar den tills du ser att det börjar löddra, och då kan du fortsätta lite till.
 
Sedan är det bara att sila bort löven, och så har du ditt schampo! Jag hällde i lite i håret i taget, och såg till att massera hårbotten ordentligt under tiden. Sen sköljde jag ur allt med vanligt vatten, i med andra halvan av björklövsvattnet och sedan vanligt igen. 
 
Eftersom att det inte innehåller några konserveringsmedel är hållbarheten inte så lång, men ett par dagar i kylskåp funkar i alla fall. 
 
Är ditt hår vant vid vanligt shampo och balsam kan det krävas ett par tvättar innan det känns som att björklöven gör det ordentligt rent, men det är absolut värt att stå ut, för bättre tvättmetoder finns knappt! 
No Poo | | 4 kommentarer |

Romb.

Jag kom just hem från jobbet, ska bara slänga i mig lite mat och sedan fara in till Örebro igen för en träff med medeltidsgruppen. Det ska sys särk och fållas sömmar. Ska bli roligt, även om jag just nu helst skulle vilja sova ett par timmar. 
 
Men innan jag beger mig tänkte jag visa ett örhänge jag gjorde för ett par veckor sedan. Har länge tänkt att jag vill ha ett sådant, och för ett tag sedan fick jag chansen att göra ett. Det är nämligen så att min mamma går på Kävesta Folkhögskola, där hon sysslar mycket med silversmide och keramik. Så hon förklarade hur jag skulle göra och hjälpte mig med alla steg jag inte visste att man behövde. Är så väldigt nöjd, även om det blev lite sned och vind. Fint ju!
 
 
Örhänget är gjort av 1,5 mm silvertråd.
Nutida hantverk | | En kommentar |
Upp