Nål av trä och garn av ull.

I vintras begav jag mig till min mormor och morfar för att lära mig en jäkla bra sak att kunna, nämligen att nålbinda. Mitt första lilla projekt blev att par handledsvärmare, men sedan kom värmen och jag la tekniken lite på hyllan. Men nu när jag börjar längta mig tokig efter hösten så kännde jag ett behov att ta upp det igen. Insåg fort att jag tyvärr glömt det mesta, men efter lite svordommar, hjälp av en bok och ett gäng mer och mindre lyckade försök har jag nu åter igen lärt mig, och igår kväll startade jag projektet Handledsvärmare 2.0. De förra jag knåpade ihop blev lite olika stora, tummhålen gigantiska och de blev bökigt långa, så nu tänkte jag att jag ska försöka binda ett par lite bättre. Dessutom köpte jag ett himla fint garn i Visby som bör avändas till något.
 
 
Anledingen till att jag gör båda två samtidigt är för att fortare upptäcka om de blir olika. Som tur är så går det fort att nålbinda, så man har tid att göra om misstag.
 
 
Nutida hantverk | garn, nålbindning | | Kommentera |

Att väva med bandgrin.

En av mina senaste favorithantverk är bandvävning. Då jag inte haft tålamod att lära mig väva med brickor så blev jag glad när jag insåg hur lätt det är att använda sig av en bandgrind. Än så länge har jag hunnit väva ett par hosband, och då man hittat bandgrindar som är från 1200-1300talet så känns det extra kul. Här kan man är även se ett fynd av ett band som tros vara gjort i en bandgrind. Jag har använt mig av tvåtrådigt ullgarn som jag köpte på Medeltidsveckan i Visby, där jag också köpte min bandgrind. 
 
 
 
 
Här finns instruktioner till hur man väver band!
 
http://bandkarinwallin.weebly.com/vaumlvda-band.html
Dåtida hantverk | | Kommentera |

Vredes hantverk

Kikar du in i den dragiga stugan ute i skogen, en bit utanför en mellanstor svensk stad hittar du troligtvis en kort människa, ihopkrupen under ett gäng Visbyfiltar med en surmulen uppsyn, med ett öga på hantverket och ett på den knaggliga youtubevideon av valfri metalspelning. Ibland flyger hon upp ur soffan för att pussa på mannen bredvid, för att gosa med en katt eller för att trycka i sig minst ett kilo körsbärstomater. Garn och tyger överallt, säkert ber hon om ursäkt för stöket sekunden innan det tappas yttligare en knappnål som letar sig in i en springa i trägolvet. 
 
Hej! Här är tanken att det ska samlas hantverk. Jag är lajvar och medeltidare, och jag skapar gärna och mycket, mer varierande resultat. Många gånger strävar jag efter att resultatet ska bli som det var förr, men inte alltid. Jag är ganska skrytig/förvånad över det jag lyckas åstakomma, och just därför vill jag samla allt här. 
 
 
Allmänt | | En kommentar |
Upp