Inför Medeltidsveckan.

Nu börjar det närma sig på riktigt! Om två veckor befinner vi oss på Rosornas Ö, och fysatan vad jag längtar. Det ska bli så olidligt fint. Men med så pass lite tid kvar är det ju självklar dags för den obligatoriska "Åh herrejävla vad mycket jag har att göra"-paniken. Så tänkte dela med mig av min lista på som ska hinnas med: 

Sula till skorna!
Struthätta
Nya brokor
Fålla klart Sammys kjortel
Laga knapparna på Sammys medeltida historia
Sy en påse att fästa i korgen
Fålla benlindorna
Fälla sömmarna i hosorna
Strumpor till Sammy
Fixa tyg till Sköldehamnshätta, ta med till Visby
Sy fast snoddarna i hosorna ordentligt, göra om den ena.
Om tyg hittas, sy en kaftan.

Sååå, nu ska jag kanske sätta fart, även om jag är mer sugen på att ligga i en pool ett par timmar, för det går minsan inte att göra ett litet dugg i den är värmen. Blir kanske ett dopp först.

Jag hoppas ni alla har en himla fin sommar hörrni! Jag har det himla bra jag, mycket bad och onyttigheter, som det ska vara.

Allmänt, Medeltid | | En kommentar |

Bockstensdräkten.

Än är jag inte klar, det ska till nya brokor, ordentligare bälten, några sömmar ska fällas, och jag ska sy en struthätta. Men såhär långt har jag kommit nu, och jag är väldigt nöjd. Jag vet inte riktigt hur mycket ni vill veta om varje plagg, och hur jag ska lägga upp det hela, så det får ni gärna ha åsiker om!
 
Dräken är tänkt att funka för någon gång under mitten av 1300-talet, tilltänkt en inte allt för rik man. Jag har tagit mycket inspiration av utseendet från Bockstensmannens dräkt, men har bland annat gjort hosorna tightare för de inte ska hasa ner så mycket. Särken och brokorna är handsydda med lintråd i linnetyg, och kjorteln och hosorna är sydda för hand de med, lintråd i ylletyg. Hosbanden är vävda i en bandgrind, men har nu bytts ut till brickbandsvävda band. Skorna är köpa, och de är inspirerade av Bockstensmannens. 
 

Sköldehamnshätta

Till årets Medeltidsvecka står det Vikingadräkt till Sammy på listan över saker som ska sys. Vi hade storslagna planer, men på grund av tygbekymmer har vi fått göra om dem rätt rejält, och satsar på det storslagna tills i höst. Så nu växer det fram en tillfällig dräkt allt eftersom att vi hittar passande tyger, och jag känner att jag har tid (skoja, jag tar mig tid att sy. På bekostad av oviktiga saker så som städning, mat och friskt luft. Är en förälskad i sin hobby så är en.) Förra veckan hittade vi ett snyggt, rätt rejät ylletyg som vi tyckte skulle bli en fin hätta, och så är nu fallet! 
 
Tanken med dräkten är att den ska vara inspirerad av vikingatiden, men ambitionen är inte att göra den helt korrekt. Jag kan för lite, och kommer inte kunna lära mig allt på tre veckor, och framförallt så vill Sammy ha mer frihet i utsmyckningen av dräkte än vad som är möjligt om man siktar på att göra den historiskt korrekt. 
 
Det första färdiga plagget är inspirerat av en hätta som kallas för Sköldehamnshättan. Ett Norskt fynd, som är daterat till mitten av 1000-talet. Här kan ni läsa mer om fyndet, och se en bild. Dateringen gör att hättan är lite för sen för att kunna kallas för vikingatida, men då det är det närmsta man kommer är hättan vanlig bland folk som återskapar vikingadräkter. 
 
Hättan består av en rektangel som ligger ovanpå huvudet, och sedan två fyrkanter som används som kilar mitt fram och mitt bak. En smart och enkel konstruktion, som gick väldigt fort att sy. Skippar man dessutom foder och att fälla sömmarna är den nästan färdig innan man ens börjat! Jag hade rätt mycket tyg över från när jag sydde mina hosor, så det fick bli fodret. Blev en riktigt snygg färgkombination. Jag sydden den för hand, men oblekt lintråd.
Är ni sugna på att testa handsömnad, och vill ha ett snyggt, användbart och framföralt förbannat mysigt plagg tycker jag verkligen ni ska göra en sådan hätta! Jag testade den någon gång under sömnadsprocessen, och bestämnde mig genast för att jag ska sy en likadan till mig. Jag älskar att det riktigt enkla ofta är det som blir bäst. 
 
Dåtida hantverk | | 5 kommentarer |
Upp