Hardcore No Poo

Ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat är No Poo, ingen skit/inget schampo. NI kanske har hört talas om balsammetoden någon gång? Eller kikat på de där lite dyrare hårprodukterna som påstår sig vara naturliga och organsika. Hardcore No Poo är lite hårader, rätt mycket bättre. 
 
Kort och gott: Vanligt schampo är jävligt dåligt. Både för dig och för miljön. Det innehåller starka ämnen som förstör hårets naturliga balans. Hårbotten producerar något som kallas för serbum, ett slags fett som finns för att skydda. Vanligt schampo tvättar bort allt detta, då producerar hårbotten ännu mer för att kompensera, så då tvättar man igen för att det ser smutsigt ut, osv. När man har tvättat bort allt detta serbum ser håret torrt och tråkigt ut, och då kompenserar man med balsam, som inte heller innehåller särskilt vettiga saker. Vill ni läsa mer om detta föreslåt jag sidan nopoo.se. Innom klassisk No Poo tar man bara bort de allra värsta ämnena, vilket bryter den onda spiralen ens stackars hår hamnar i.
 
Sen har vi då Hardcore No Poo. Det funkar under samma premisser, men där plockas allt dåligt bort. Innom HCNP finns ett större miljötänk, vilket gör att t.ex palmolja inte är en godkänd ingridiens. Likadant med citronsyra, då det ofta innehåller spår av svartmögel (vilket leder till bla eksem). Produkterna får inte heller ha testats på djur, utnyttjat billig arbetskraft eller vara skapade av stora företag som också tjänar pengar på sämre saker. 
 
 
 
När en väl får upp ögonen för No Poo inser en hur mycket skit det finns i produkter runt omkring oss. Om vi till exempel kikar på Apotekets egna Aloe Vera-gel. Den tänker man ju ska vara rätt bra? Inte.
 
Här är ingridienserna:
Aloe barbadensis leaf juice (aloe vera-juice)
carbomer (restprodukt från oljeindustin, en slags plast)
phenoxyethanol (en syntetisk kemikale, används ofta som konserveringsmedel. Kan skada inre organ, och används även som bedövningsmedel hos fiskar. Andas man in det kan det leda till skador på andningsorganen)
ethylhexylglycerin (konserveringsmedel, kan irritera känslig hur)
sodium hydroxide (natriumhydroxid)
 
Även om det bara är små, små mängder av de skadliga ämnena så blir det väldigt mycket skit på en livstid.
 
Vill man lära sig mer om HCNO föreslår jag att man går med i facebookgruppen som heter just Hardcore No Poo, eller någon av alla de andra No Poo-grupperna som finns. Sen måste jag också passa på att tips om det helt fantastiska webshopen devaz.se. Det enda stället man kan få tag på färdiga produket som är godkända enligt HCNP. Jag har en schampo- och balsamtvål därifrån som är ljuvlig. 
 
 
No Poo | |
#1 - - Isabella [ Fotografi ]:

Gick in på länken och kikade på schampoo- och balsamtvålen, blev himla nyfiken på den. Hur länge har du haft den? Vet du hur länge en sådan räcker? :)
På tal om Aloe Vera, köpte (äntligen) en egen Aloe-växt, ska lista ut hur en kan göra egen Aloe-kräm eller om det funkar att bara smeta på det på vart en vill ha det. Skoj och intressant med naturläkemedel av alla dess slag. :D

Svar: Jag har haft den i drygt en månad, och skulle tro att kanske halva har gott åt, och då har jag och min kille använt den båda två. Jag är supernöjd med den, och kommer nog köpa en till när den är slut! Men en sak som kan vara bra att tänka på är ju att den inte är lika stark som vanligt schampo, så det kan ta ett tag innan håret vänjer sig vid den, och då kan man uppleva att det inte blir riktigt rent.
Vad roligt! Jag har själv tänkt skaffa en någon gång, men jag är så dålig på att hålla växter levande, haha.
Emma Vrede Svensson

#2 - - H:

Jaa no poo! Jag har varit slarvig och använder både schampoo och balsam från Urtekram för tillfället. Och en deo från Dr Organic, men den innehåller iaf inte så dåliga grejer. Dock en massa parfym vilket inte märktes så tydligt när jag sniffade på den i affären -.- För 2 somrar sen körde jag water only, så himla najs! Tänkte det får nog bli det sen när jag kan börja bada i havet igen hehe. Då blir håret typ auto-najs :)

Upp