Gör ditt eget linnevatten.

I min hylla har det i många år stått en tom parfymflaska från IKEA och väntat på fyllas. Idag skedde det äntligen, och nu har jag ett fanatstiskt linnevatten. Linnevatten ska, som namnet antyder användas på sängkläder, gardiner, plädar och andra textilier man vill ska dofta gott. Vet att det ofta används när man stryker, men sysslar man inte med sådant så kan man ju annars spraya på lite medans man bäddar sängen. Vill man går det också att använda den rätt ut i luften. Superfiffigt när man tycker om att livet luktar gott, så jag tänkte dela med mig av hur jag gjorde.
 
Vattnet består kort och gott av eterisk olja + utfyllnad. Se till att köpa just eterisk olja, och inte någon syntetiskt. Beroende på vad för effekt man vill ha kan man ta olika oljor, det finns vissa som är lugnande, vissa som är uppiggande m.m. Jag har haft lite problem med att sova, så jag tänkte göra ett lavendelspray att ha enbart i sängen. 
 
Som utfyllnad tog jag destillerat vatten (säljs som batterivatten), och för att utöka hållbarheten kan man om man vill ha i lite sprit.
 
Jag har läst lite olika engelska recept för att få fram proportioner, men inte riktigt lyckats, då de flesta gör väldigt olika. Men i min flaska är det ungefär:
 
1 dl desillerat vatten
ca 30 droppar eterisk olja. Jag använde mig av denna.
 
Jag skulle rekommendera att man läser på lite om eteriska oljor innan man börjar. Dels för att de har olika effekter, men och så är väldigt koncentrerade och kan vara irriterande för huden om de är outspädda. Det finns också oljor man inte bör ha för nära djur, speciellt katter.
 
Häll i sprit och vatten med hjälp av en tratt. Börja sedan med oljan. Testa dig fram för att se hur många droppar som behövs, olika oljor är olika starka. Sen är det bara att skaka för att få allt att blanda sig. Klart!
 
 
 
 
Nutida hantverk | |
#1 - - Sandra:

Men åh, vad spännande! Har också en sån flaska hemma så jag kanske måste ta och testa det här : )

Upp